Amningskursen, första träffen.
Förra tisdagen var vi alltså på våran första träff på amningskursen, sammanlagt är det fyra träffar. Kursen hålls av en mycket erfaren barnmorska och hjälpmamma vid namn Lisbeth. Redan på första besöket på MVC i början av januari blev vi starkt rekommenderade att gå den här kursen som hålls av den ideella organisationen amningshjälpen. Louise Hallin som medverkar i min favorit podd, Pampers barnvagnspromenader, pratar ständigt gott om amningshjälpen så vi var väldigt inställda reda från början på att vi ville gå även denna kurs. Som titeln avslöjar handlar kursen om amning så partnerns närvaro är inte obligatorisk men alla mammor utom två har även barnets pappa vid sin sida. Jesper var väldigt positiv efter första träffen. Ska kanske tillägga att alla vi som går kursen som par är förstagångsföräldrar medan de två ensamkommande mammorna väntar sitt andra barn. Jag tror att det som par är väldigt viktigt att båda helt förstå vad amningen innebär och vad som kommer med den. Men i alla fall, åter till kursen.
På första träffen var vi 5 par och en mamma, en mamma var frånvarande men sammanlagt är vi 12 personer. Lisbeth började med att presentera sig själv, sen fick vi gå bordet runt och presentera oss själva, vilken vecka vi va i, om det var första barnet, vart vi bor, hur gamla vi är och vad vi jobbar med. En liten allmän presentation med andra ord. Vi är yngsta paret och alla utom vi och en mamma väntar sina barn i juni. Så vi är näst sist ut. Lite tråkigt, hade varit så kul att träffa ett annat par som är under 30 som ska ha barn. Men det löser sig med tiden tänker jag.
Sen la Lisbeth ut olika bilder på amning på bordet och vi fick välja en eller två och sedan berätta vad vi tänkte om det. Jag valde en bild på en glad bäbis och en harmonisk amning. Det är min förhoppning om hur det kommer bli. Alla fick presentera sina bilder och vi började prata om lika rädslor inför amningen. Jag har i princip blivit tillsagd att det gör ont i början , och det ska göra ont. Men shi fick jag, och ärligt talat inte mig emot. Det kanske gör ont första dygnet men sen ska man be om hjälp, det ska inte göra ont att amma och sår kan förebyggas.
Sen fick jag lära mig två nya uttryck. Fri amning och reglerad amning. Fri amning innebär som det låter att när barnet är hungrigt så ammar du, reglerad amning är att du som mamma bestämmer att typ var tredje timma så ammar vi. Helt ärligt så är fri amning amning för mig, när ditt barn är hungrigt så ammar du. Jag vet inte om det är väldigt naivt men svårare än så är det inte. Jag har ganska svårt att förstå när ett barn skriker och man som mamma svarar ”men det var ju bara en timma sen, du kan ju inte vara hungrig”, well, jag kan vara hungrig en timma efter att jag har ätit ibland? Så varför skulle inte ett barn kunna vara det?
Vi pratade om barnets grepp och hur det påverkar, hur partnern kan hjälpa till genom att ha koll på greppet och hur det kan vara lättare för en ny-matad bäbis att komma till ro på pappans bröst i stället för hos mamma där det luktar mjölk. Vi gick igenom vilka hormoner som påverkar, hur de påverkar och vad som händer i kroppen och hur viktigt det är att hålla flödet igång de första dygnen. Lisbeth avslutade med att be oss fundera över hur vår erfarenhet av amnings ser ut, har vi själva blivit ammade? Systrar, vänner, mostrar och så vidare. Sen var det slut på första träffen!
